Enerji İçecekleri

NE YERSEN OSUN

Dr.Şükran Gölbaşı

 

Vücudumuzu nasıl çöp kutusuna çeviriyoruz?

Enerji İçecekleri I

Gazlı içecekler endüstrisinin son keşfi olan enerji içecekleri bu ay konumuz. Son yıllardın favorisi olan enerji içecekleri, dayanıklılığı ve fiziksel performansı arttırmak fikrinden yola çıkılarak üretilmiş içeceklerdir. Bu ürünler, sağlıklı, eğlenceli, gençleştirici bir imajla bitişik pazarlanıyorlar. Üreticiler, bu ürünlerin, fiziksel dayanıklılığı, zihni uyanıklığı ve konsantrasyonu arttırdığını, kişinin tepkilerini hızlandırdığını, metabolizmayı canlandırdığını ve toksinlerin vücuttan atılımını kolaylaştırdığını iddia ediyorlar. Fakat zaman geçtikçe enerji içeceklerinin enerji arttırıcı etkisi ortadan kalkıyor. Hatta böbrek üstü bezlerini zorladığı için enerji kaybına da yol açıyor. Bu konuda yapılmış yeterli araştırma bulunmadığından, sağlık üzerine etkileri kesin olarak bilinmemekle birlikte son zamanlarda haklarında üs üste çıkan ölüm haberleri tüketimlerinde dikkatli olmak gerektiğini gösteriyor.

 

Enerji içeceklerinin besleyiciliği neredeyse sıfıra denktir

Bazı enerji içeceklerinde doğal vitamin ve Mineraller bulunduğu iddia ediliyor ama bunlar taze meyve ve sebze yiyerek zaten alınabilir. Haklarında basına da yansıyan tüm olumsuz iddialara rağmen, piyasada serbestçe satılmaya devam eden enerji içeceklerinin temel maddeleri, kafein, taurin ve glukuronolakton’dur. Bazı ürünlerin, haşhaş tohumu özü veya efedrin de içerdiği belirtilmektedir. Bu maddelerden Kafein, Taurin ve Glukuronolakton insan vücudunda zaten doğal olarak bulunmaktadır. Bunlar vücuttan zararlı maddeleri atmaya yardım eder ve anında enerji verir. Örneğin kafein, merkezi sinir sistemine etki ederek, beyne giden ve beyinden gelen mesajları hızlandıran; böylece kişinin daha uyanık ve aktif olmasını sağlayan bir uyarıcıdır. Buraya kadar bir problem yok, asıl sorun bu maddelerin enerji içeceklerinde yüksek dozlarda bulunması.

 

Enerji içecekleri bağımlılık yapıyor

Kafein bağımlılık yapan bir maddedir.. Belirli bir süre kafein içeren yiyecek ve içecekleri tüketenlerde zamanla kafein bağımlılığı gelişiyor ve bu kişiler kafein almadıklarında huzursuzluk, sinirlilik, çarpıntı, yorgunluk, baş ağrısı gibi kafein yoksunluk belirtileri de gösterebiliyorlar. Bir de bazı Antibiyotik ve nefes açıcı ilaçların kafeinle birlikte alındıklarında tehlikeli yan etkilere yol açabiliyor. Enerji içeceklerini yaşlılar hiç içmemeli Özellikle yaşlıların yüksek tansiyon, çarpıntı hatta kalp krizi geçirmesine neden olabilir.

 

Kafein doz aşımı

Kafein içeren enerji içecekleri; kafeine duyarlı kişilerde santral sinir sistemi, kalp kası ve solunum üzerinde etkilidir. 1gr üzerindeki tüketimi delirium, 18 gr tüketimin ölüme neden olduğu rapor edilmiştir. Aritmi, karın ağrısı, kemik yoğunluğunda azalma olumsuz etkilerinden bazılarıdır.

İzleyen sayıda, enerji içeceklerinin metabolizma üzerindeki bozucu etkileri, risk grupları üzerinde öldürücü etkileri olabileceği ve rapor edilmiş zararları ile kaldığımız yerden devam edeceğiz.Sağlıkla kalın.http://ayvalikmagazin.com/aralik-2013-20.html


Referanslar

T.C. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Enerji İçecekleri Tebliği (2006). Tebliğ no /47

Gülgün E., 2006. Besinsel Ergojenik Yardım.Ankara

Bennett A.W., Bonnie K.B., 2003. Caffein and Health. Beverages in Nutrition and Health. Humana Pres Inc. Totowa. NJ.

 

 

 

ContactspcBanaspcCreative Commons Licenseİçeriğimiz CC BY-NC
spcUlaşınspcLisansına tabidir

w3c HTML CSS Compatible

* * * Site kullanım şartlarını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz * * *