Kola 1

 

NE YERSEN OSUN

Dr.Şükran Gölbaşı

 

Gazlı İçecekler:Kola 1

 

Geçen ay sağlık sorunum nedeniyle yazım aksadığı için okurlardan özür diliyorum. Bu sayıda hazır içecekler konusunu işleyeceğim. En zararlısından başlayarak en masumuna doğru sırasıyla; kolalı içecekler, enerji içecekleri, gazlı içecekler ve sodalar, meyve suyu çeşitleri, maden suyu, UHT ve pastörize sütler, çay, kahve, arıtılmış ve damacana sular veee bütün bu içecekleri daha zararlı yapan çeşitli tatlandırıcıları köşemize yatıracağız. Liste uzun, koladan başlayalım.

 

Bir kutu KOLAnın vücudumuza ettikleri

Bir bardak kolanın vücudumuzda bir saatte yaptığı tahribatı iki tıp doktorunun - İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay ve Prof. Dr. Ayşe Akın’ın demeçlerinden aktaracak olursak, aşağı tarafı bir kutu kola deyip geçemeyeceğimiz kadar önemli bir zararın söz konusu olduğunu göreceksiniz:

1 küçük kutu ya da 1 bardak (300 cc.) kola içtiğinizde, kanınıza hemen 10 küp kadar şeker girmektedir. Bu normal günlük alabileceğiniz dozun 100 katı kadardır. Esasında, bu kadar şekeri bir anda yutmak isteseniz mideniz bulanır, fakat kolanın içinde bulunan 'fosforik asit’, aşırı şeker yüklemesinden dolayı kusmanızı engelleyerek 2,5 litreye varıncaya kadar kola tüketebilmenizin yolunu açar.

İzleyen 20 dakika içinde kan şekeriniz aşırı şekilde yükselir. Bunun sonucu olarak pankreasınızda aşırı derecede insülin salgılanır. İnsülin, insan vücudundaki diğer tüm yapıcı hormonların tersine yıkıcı bir hormondur. Fazla insülin bütün dokularınızın yaşlanma hızını arttırır. Karaciğeriniz bu duruma, vücudunuzdaki şekeri yağa çevirerek tepki verir. Enerji olarak hemen tüketilemeyen şeker, böylece yağ olarak depolanmaya başlar.

 

Kola içeri, vücut için gerekli temel mineraller dışarı

Bir bardak kolayı içmenizden itibaren, yaklaşık 40 dakika içinde koladaki kafeinin tamamı kan sisteminizdeki dolaşıma girmiş olur. Göz bebekleriniz büyür, kan basıncınız yükselir, tepki olarak karaciğeriniz daha fazla şeker yaparak kana pompalamaya başlar ve kan şekeriniz tekrar yükselir. 45. Dakikada, beyninizde dopamin salgısı artar, bu mutluluk hissi vererek eroinin etkisine benzer bir bağımlılığın gelişmesine neden olur. İçtikçe daha fazla içesi olursunuz.

1 saatin dolmasına doğru kafeinin etkisiyle vücut sıvı atmaya başlar. Tuvalete taşınırsınız. Bu da vücudunuzdaki sıvıda bulunan kalsiyum, magnezyum ve çinko gibi birçok temel vücut işlevinin gerçekleşmesinde rol oynayan değerli mineral depolarının boşaltılması demektir. Bu üç mineralin eksilmesi, ancak onlar kanalıyla emilebilen bazı temel diğer mineral ve vitaminlerin de emilmeden vücuttan atılmasına neden olur. Böylece düzenli beslendiğiniz halde vücudunuz gerekli yapıtaşlarından yoksun kaldığı için bazı önemli faaliyetlerini yerine getirmek için kendi kimyasal rezervlerinden harcamaya başlar.

 

Alışkanlık mekanizması nasıl işliyor

Bu döngü, ani açlık hissi oluşumuna ve yine şekerli bir şeyler yeme ya da içme ihtiyacı duymanıza neden olur. Şeker ihtiyacını tâkiben, kafein isteği de başlar. Kola ile aldığınız bütün sıvı, vücudunuzdan dışarı atıldığı için içtikçe daha çok susuzluk hissedersiniz. Kana kana kola içmek istemenizin nedeni budur. Tekrar kolaya ve tatlılara saldırırsınız. İçtikçe kendinizi geçici bir iyilik hissinin ardından daha hâlsiz ve bitkin hissedersiniz.

Bize ayrılan yer, kolanın zararlarını bile anlatmaya dar geldi, birçok şey eksik kaldı, yeni sayıda kola’nın metabolizma bozucu ve zayıflamaya karşı direnç oluşturucu etkileriyle devam edeceğiz. Sağlıkla kalın. http://ayvalikmagazin.com/ekim-2013-14.html

Kaynakça: http://www.iyibilgi.com/haber.php?haber_id=292485

bk: http://www.haberturk.com/saglik/haber/508245-bir-bardak-kola-neler-yapiyor

 

ContactspcBanaspcCreative Commons Licenseİçeriğimiz CC BY-NC
spcUlaşınspcLisansına tabidir

w3c HTML CSS Compatible

* * * Site kullanım şartlarını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz * * *