Kola 2

 

NE YERSEN OSUN

Dr.Şükran Gölbaşı

 

Gazlı İçecekler:Kola 2

 

Geçen ay, kola ile aldığınız bütün sıvının, içeriğindeki yüksek kafein nedeniyle hızla vücudunuzdan dışarı atıldığı için içtikçe daha çok kola içmek isteyeceğinizi belirtmiştim. Kaldığımız yerden kolanın metabolizmamızı nasıl bozduğuna bakalım.

 

Neden zayıflayamıyorsunuz?

Bu kısır döngü devam ettiği sürece, vücudun tüm hücrelerinde leptin ve insülin direnci gelişir. Leptin hormonu, vücutta enerji alımı ve harcanması arasındaki dengeyi düzenleyerek bir tür anti obezite faktörü olarak işleyen bir hormondur. Bu iki hormonun işleyişinin bozulmasıyla, karaciğer ve göbek yağlanması artar. Bunlar obezite hastalığının başlatan etkenlerdir, topaç gibi olmanız aylar veya yıllar alsa da vücudunuzda geriye döndürülmesi hayli güç olan dejeneratif hastalıkların temelleri çoktan atılmış demektir. Kola içtiğiniz sürece, yediklerinizi yakacak enzimi baskıladığınız ve insülin direncini kıramayacağınız için, aç da kalsanız zayıflayamayacaksınız demektir.

 

”Light” Kola İçsem Olmaz mı?

Kalori değeri azaltılmış, aspartam ve sakarin gibi yapay tatlandırıcılarla üretilmiş light kolaların içilmesi şişmanlık sorununuzu gidermeyeceği gibi son derece zararlı birtakım extradan yan etkilere de maruz kalmanıza neden olmaktadır. Çeşitli diyet ürünlerde kullanılan tatlandırıcılar konusu, burada geçiştirilemeyecek bir takım sağlık tehditleri olan önemli konulardan biri, bir başka yazımızda çeşitli ticari şeker türevleri ile birlikte ele alıp geniş geniş inceleyeceğiz. Light kolaların içindeki zararlılardan bir diğeri olan kafeinin miktarı ise bazı light türlerinde normal olanlarından bile daha fazla örneğin: Coca-Cola’nın kafein miktarı 48.75 mg iken Diet Coke’un 48 mg, normal Pepsi’nin 40 mg iken Diet Pepsi’nin 44 mg’dır. Gördüğünüz gibi kalori eksiltme dışında, ne Ph değeri ne diğer sağlık bozucu unsurlar konusunda yok aslında birbirlerinden farkları.

 

Asidik bir vücut asla zayıflayamaz

İnsan kanının ideal Ph değeri 7,365 ‘dir. 7,0 Ph düzeyi nötr olarak kabul edilir, 7,0’ın altına düştükçe asit düzeyi yükselir. Sağlıklı bir vücudun asit değeri, 7,35–7,45 aralığı olarak değerlendirilir. Yani insan vücudu hafif alkali bir yapıdadır. Ph’ın 0,1 oranında bile düşmesi, yani 6,9 gibi oldukça hafif asidik ortam bile, insan vücudunda birçok hastalığın gelişmesi için uygun bir ortam sağlar, çünkü asidik ortam düşük oksijenli ortamdır. Kola’nın Ph değeri ise 3,4’tür. Düşünün, evinizde ağır yağ ve pas lekelerini sökmek için kullandığınız tuzruhunun Ph düzeyine yakın bir asitli suyu vücudunuza boca ediyorsunuz.

 

Kola içmek suretiyle vücudun asit düzeyinin önemli ölçüde arttırılması, insan sağlığı açısından ciddi bir tehdittir. İsterseniz Kolanın tuzruhu kadar güçlü bir asit yapısı olduğunu kendiniz de deneyebilirsiniz, tıkanmış lavabonuza dökün anında açıldığını göreceksiniz. Aslında asit ve sağlık ilişkisi başka bir yazıya konu olacak kadar uzun bir konudur. Bunu başka bir yazımıza bırakıp asitin şişmanlıkla ilişkisine bakacak olursak, fazla ayrıntıya girmeden Ph yüksekliğinin vücudun yağ yakma mekanizmasını bozduğunu söyleyebiliriz.

 

Vücudumuz, sürekli yüksek asite maruz kaldığında, damarları delinmesin ve hücreleri yanmasın diye kendi yağı ile onları sararak korumaya çalışır. Kanınızda dolaşan şeker (asit) arttıkça damar içi yağlanmanız da artar. Asitli ortamda kendini temizleme kapasitesini giderek yitiren vücudumuz, hücrelerini asitli ortamın yakmasından korumak için, kirini, pasını ve asitini yağ yastıkları ile sararak deri altınızda depolamaya başlar. Yani asitlendikçe, şişmanlarsınız, sellülitleriniz artar. Bakın kalori değerinden hiç söz etmedim bile, oysa 1 Kutu Kola 110 Kalori ve bu 10 küp şekere karşılık geliyor, 1 Litre Kola – 412 Kalori – 16,5 küp şekere karşılık geliyor ve sizin 400 kaloriyi yakmanız için 2 saatlik bir yürüyüş yapmanız gerekiyor. Yeni sayıda enerji içeceklerini köşemize yatıracağız. Sağlıkla kalın. http://ayvalikmagazin.com/kasim-2013-10.html

Kaynakça:

European Food Information Council: What Causes More Weight Gain – Fat, Calories, or Sugar? Which Fats Are Good and Which Are Bad for Your Health?

E. Ü. Müh. Fakültesi gıda müh. Bölümü makalesi (Doç.Dr. Muammer Kayahan,Prof. Dr. Mustafa Metin,tebliğ no:15)

http://www.gidahareketi.org/Hazir-Corbalarin-Girtlak-Kanseri-Yapiyor-93-haberi.aspx

http://www.tekbasun.com.tr/tr/dosya/makale2.pdf (EÜ Gıda Mühendisi Bölümü Prof.Tomris Aytuğ)

http://www.vankim.com/documents/gidakatki.htm (Hacettepe üni. Doc. Dr. Aydin OZTAN, Gida Muhendisligi Bolumu )

NIH News: Eating at Fast-food Restaurants More than Twice Per Week is Associated with More Weight Gain and Insulin Resistance in Otherwise Healthy Young Adults University of California, Berkeley News: Linking Fast Food Proximity to Obesity

 

 

 

 

 

ContactspcBanaspcCreative Commons Licenseİçeriğimiz CC BY-NC
spcUlaşınspcLisansına tabidir

w3c HTML CSS Compatible

* * * Site kullanım şartlarını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz * * *