Ana Sayfa > Popüler Yazılar > Ayvalık Magazin > 2013-Yazılar > Vucudumuzu çöp kutusuna çev.

Vucudumuzu çöp kutusuna çev.

NE YERSEN OSUN

Şükran Gölbaşı

 

Vücudumuzu nasıl çöp kutusuna çeviriyoruz?

 

Fast-food’lardan başlayalım anlatmaya, diğer kirleticilere yerimiz kalacak mı bakalım? Fast food menüde neler var? Her köşe başında ve ilköğretimden üniversiteye kadar her kantinde gördüğümüz Fast food menülerinde; tost, poğaça, hamburger çeşitleri, bol ketçaplı mayonezle ekmek arası patates kızartması, simit, lahmacun, soğuk sandviçler, pizza, kumpir, kokoreç,vb. gıdalar yer almaktadır.

 

Renklendirici ve lezzetlendiriciler

Bu tür yiyeceklere canlı görünmeleri için eklenen renklendiriciler, doğal besin havası veren aroma ve lezzet artırıcı, bağımlılık yaratıcı kimyasal tuzlar, bozulmadan uzun süre dayanması için eklenen antimikrobiyal katkı maddelerinin her biri, sık tüketim halinde, insan bedeninde çeşitli anomalilere neden olmaktadır. Fast-food gıdalara, görünür tuzun dışında da yüksek miktarda kimyasal tuzlar eklendiğinden vücudumuzun su toplamasına, hipertansiyona, mide kanseri ve kemik erimesi riskinin artmasına neden olmaktadırlar.

 

İngiliz Gıda Standartları Ajansı’nın araştırma sonucuna göre; 1900’lü yıllarda hazır gıdalar içerisinde yalnızca 100 katkı maddesi bulunurken bugün bu sayı 4500’e ulaşmış bulunuyor.Beslenme uzmanları, renk verici boyaların kanser riskini %30 arttırdığı ve çocuklarda beyin fonksiyonlarını azaltarak zeka seviyelerini düşürdüğü konusunda insanları uyarıyor. “Karmen kırmızısı” boyanın alerjiye neden olduğu, devamlı tüketilmesi halinde ölüme götüren şok yaratabildiği, sarı renk veren ”Tartrazin”in ise astım krizine neden olduğu ifade ediliyor.

 

Her 5 kişiden biri "obez"

Tek bir hamburger, 1000 kalori içeriyor. Yetişkin bir kadının günlük kalori ihtiyacının, yaşam biçimine göre 1500-2000 kalori arasında değiştiğini varsayarsak, tek hamburger bunun yarısından fazlasını karşılıyor. Üç öğün sadece birer hamburger yediğinizi düşünün, bu (yanı sıra yenen patates kızartması, gazlı ve kolalı içecekleri hiç hesaba katmadan) günde fazladan 2000 kalori almak demek oluyor. Her 7000 kalori, size bir kilo kazandırır, bu demektir ki her hafta 2 kilo almaya adaysınız. Hızlı bir şekilde kilo alınması, beraberinde karaciğerde yağlanma, şeker ve kalp hastalıkları, kanser ve Alzheimer’a kadar uzanan hastalıklar zincirini getiriyor. Çocuklarda ise erken erginleşme, boyun büyümemesi, dikkat eksikliği, hiperaktivite ve hafıza bozuklukları gibi bir dizi anomaliye neden oluyor.

 

Biraz da araştırmalardan bahsedelim

Almanya’nın Ulm Üniversitesi’nin 20 ülkeden 8-12 yaşındaki 50 bin çocuğu kapsayan araştırma verileri, haftada 3 ya da daha fazla fast-food tüketiminin astıma yakalanma riskini katladığını gösteriyor.

’Zihin Sağlığı Vakfı’nın araştırma sonuçları, fast food tarz beslenme nedeniyle, yararlı yağların, vitamin ve minerallerin eksik alınmasının. beyin sağlığını bozduğunu, ‘depresyon, Alzheimer ve şizofreni’ ile doğrudan ilişkili bulunduğunu söylüyor. Araştırmaya göre, hayvan yemlerinde kullanılan katkı maddeleri ve tarım ilaçlarının, hayvan organizmasında yol açtığı değişiklik, sonuç olarak insan vücudunda çok önemli işlevlere sahip olan omega 3 yağ asidi dengesinin bozulmasına neden oluyor. Rafine edilmiş ve işlenmiş besinlerle beslenmenin getirdiği vitamin ve mineral eksiklikleri ve besinler üzerinde kalan tarım ilacı artıkları, besinlere konulan kimyasal şeker ve tuzlar depresyon ve hafıza sorunları ortaya çıkarıyor.

Son yapılan araştırmalar, kimyasal tuz içeriği çok yüksek olan hazır çorbaların gırtlak kanseri riskini arttırdığını gösteriyor. Kuru meyvelerde kullanılan sülfitlerin, kusma, ishal ve karın ağrısına; un beyazlatıcı ve yıllandırıcı ajanların ise köpeklerde epilepsi benzeri nöbetlere neden olduğu belirtiliyor.

 

Salatalar da masum değil

Dr. Drew Ordon bu tür restoranlarda servis edilen salataların bozulmaması için üzerine serpilen kimyasal maddelerin antifiriz içmiş kadar vücuda zararlı olduğunu belirtiyor. Salata soslarında kullanılan trans yağlar ise artık 3. Sayfa haber klasiği olan 15’lik çocukların damarlarının tıkanmasına ve kalp krizine neden oluyor.

 

Doz ayarı aldatmacası

Gıdalara konulan koruyucuların günlük alınması gereken maksimum miktara göre ayarlanmasının bir önemi yok. Gün boyu yenilen-içilen her bir gıda ile birlikte vücudumuza giren koruyucu ilaç dozlarının toplamı, günlük maksimumu çoktan aşıyor. Günlük maksimum, vücudun üstesinden gelebileceği oran anlamına geliyor. Vücudun arıtamadığı kısım ise karaciğerde toplanıyor. Vucudun değerli enzimleri, amino asitleri bunları temizleyebilmek için çarçur edildiğinde, ilerleyen yaşlarda vücutta ortaya çıkan hayati bazı kimyasalların eksiklikleri sistemik hastalıklara kapı açıyor. Karaciğerin toksin depolama kapasitesinin sürekli zorlanmasının Hepatit nedenlerinden biri olduğu kaydediliyor.

 

Günde 2 paket cips yiyen bir çocuk, Dünya Sağlık Örgütü ile Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu’na göre, bir yetişkinin günde alması gereken maksimum tuz (6gr) ve maksimum yağ (65gr) oranlarını fazlasıyla aşıyor. İngiltere Gıda Standartları Ajansı’nın 300 çocuk üzerinde yaptığı bir araştırma; çocukların katkı maddeleri içeren bir içeceği içtikten sonra ani hareketler yaptıklarını ve konsantrasyonlarını kaybettiklerini gösteriyor.

 

Unutmayın vücut pislendikçe yağlanıyor.

Biz vücudumuzu bu şekilde kirlettikçe, vücudumuz bu maddeleri hayati organlarımıza zarar vermesin diye sürekli halı altına süpürüyor. Yani çeşitli organlarda arıtmak üzere biriktirilenler dışında, kana karışan patojenler hemen yağ yastıkları ile sarılarak derimizin altına depolanıyor.

Gelecek sayıda fast foodlarla birlikte servis edilen gazlı ve kolalı içeceklerin ve şekerin zararlarını işleyeceğiz. Sağlıkla kalın. http://ayvalikmagazin.com/agustos-2013-24.html

Kaynakça

European Food Information Council: What Causes More Weight Gain – Fat, Calories, or Sugar? Which Fats Are Good and Which Are Bad for Your Health?

E. Ü. Müh. Fakültesi gıda müh. Bölümü makalesi (Doç.Dr. Muammer Kayahan,Prof. Dr. Mustafa Metin,tebliğ no:15)

http://www.gidahareketi.org/Hazir-Corbalarin-Girtlak-Kanseri-Yapiyor-93-haberi.aspx

http://www.tekbasun.com.tr/tr/dosya/makale2.pdf (EÜ Gıda Mühendisi Bölümü Prof.Tomris Aytuğ)

http://www.vankim.com/documents/gidakatki.htm (Hacettepe üni. Doc. Dr. Aydin OZTAN, Gida Muhendisligi Bolumu )

NIH News: Eating at Fast-food Restaurants More than Twice Per Week is Associated with More Weight Gain and Insulin Resistance in Otherwise Healthy Young Adults University of California, Berkeley News: Linking Fast Food Proximity to Obesity

 

 

 

 

 

ContactspcBanaspcCreative Commons Licenseİçeriğimiz CC BY-NC
spcUlaşınspcLisansına tabidir

w3c HTML CSS Compatible

* * * Site kullanım şartlarını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz * * *