Enerji İçecekleri II

 

NE YERSEN OSUN

Dr.Şükran Gölbaşı

 

Vücudumuzu nasıl çöp kutusuna çeviriyoruz?

Enerji İçecekleri II

 

Risk Gruplarına Enerji İçeceği Yasaklanmalı

Yüksek miktarda kafein içerdiği için, öncelikle çocuklar, hamile ve emzikli anneler, diyabetik hastaları, karaciğer yetmezliği olanlar, yüksek tansiyonu olanlar, metabolik hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlar ile kafeine hassas kişiler tarafından tüketilmesi durumunda büyük risk taşıması nedeniyle bu içeceklerin üretim ve tüketiminin yasaklanması talep ediliyor.

 

Yüksek kafein içeren enerji içecekleri, idrar çıkışını artırarak vücuttan su kaybettirir, kalp atışlarını yükseltir, sinirlilik ve titreme yapar, hezeyan ve nöbet yapabilir, hassas kişilerde kızarıklıklara, ruh hali ve davranış değişikliklerine neden olabilir. Enerji içecekleri kafein dışında birçok madde içeriyor ve bu maddelerin bir arada olması vücuda daha fazla zarar verebiliyor.”

 

Kimler enerji içeceklerinden kaçınmalı?

Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli Dr. Nevzat Çizmeci, enerji içeceklerinin, özellikle gelişim çağındaki çocuklar ve gençlerden bütünüyle uzak tutulması ve okullarda satılmasının yasaklanması gerektiğini belirtmektedir. Araştırmalara göre, enerji içeceği tüketen çocuk uykusuzluk, yatağını ıslatma ve anksiyete gibi problemlerle karşı karşıya kalabiliyor. Çizmeci: “Enerji içeceklerinin kalp hızını artırarak kalpte ritim bozukluğuna yol açtığının, kalp spazmına neden olduğunun, tansiyonu yükselttiğinin, içeriğindeki bol miktarda şeker (her 250 ml için 5 çay kaşığı kadar) nedeniyle obezite, kemik kaybı ve diş çürükleri gibi birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğinin altını çiziyor.

 

Kafeinin gelişim halindeki beyni etkiliyor

Çoğu enerji içeceği, koyu bir fincan kahveye eş değer veya kolalı bir içecektekinin iki katı kadar kafein içeriyor. Bilim adamları, kafeinin gelişim halindeki beyni etkileyebileceğini, vücuttaki bağışıklığın azalmasına sebep olabileceğini belirtiyorlar.

Bu nedenle, hamileler ve 10 yaş altı çocuklara enerji içecekleri vermek sakıncalı olabilir. İnsan beyni 16 yaşına kadar gelişmeye devam ediyor. Kafeinin gelişme halindeki beyni etkilediği biliniyor. Günde iki ya da daha fazla enerji içeceği içen gençler sinirli, endişeli ve gergin olabiliyorlar. Prof. Dr. Ahmet Aydın’a enerji içecekleri kullanan kişilerde şiddet eğiliminin arttığı iddiasının altını çiziyor. Enerji içeceğini ve alkolü birlikte içtiği için ölenler olsa da, kanıtlanamadı. Öte yandan böyle bir riskin varlığı da bu karışımdan uzak durmak için yeterli olsa gerek.

 

Aktif sporcular

Pek çok ülkede insanlar, ağır bir idmandan sonra enerji içeceği içmemeleri konusunda uyarılıyorlar, bazı ülkelerde ise satışları bile yasak. Susuzluk ve egzersiz tehlikeli bir kombinasyondur. Bilinçsizce tüketilen enerji içecekleri, spor içecekleriyle aynı kefeye konulabiliyor. Oysa iki içecek birbirinden çok farklı. Spor içeceklerinde karbonhidrat, vitamin, mineral ve sodyum, potasyum gibi kan için gerekli maddeler bulunuyor. Spor içeceklerini ağır spor yaparak sıvı kaybeden kişiler, suyla birlikte tüketebilirken enerji içecekleri gençler arasında su niyetine tüketiliyor. Sporcu içecekleri, egzersiz sırasında kaybedilen su ve mineralleri takviye ederken, enerji içecekleri vücuttan su ve temel minerallerin kaybına sebep olmaktadır.

 

Kafein zehirlenmesi

Yeni bir araştırma, enerji içeceklerinin bilinçsiz kullanımlarına bağlı olarak gençler arasında kafein zehirlenmesinin her geçen gün hızla arttığını ortaya koyuyor. Enerji içeceklerinin yüzlerce markasının bir şişesinde 505 miligram kafein mevcut, bu ancak 14 kutu kola içmekle alınacak miktarla aynı. Kafein zehirlenmesi; sinirlilik, huzursuzluk, baş ağrısı, çarpıntı, ritim bozukluğu, uykusuzluk, terleme, ajitasyon, ellerde titreme gibi sinir sistemi ve mide ağrısı, göğüste yanma, bulantı, kusma, ishal gibi sindirim sistemi belirtilerine sebep oluyor.

Fazla miktarda kafein özellikle de Hipertansiyon, kalp yetersizliği, ritim bozukluğu gibi hastalıkları olanlarda kalp ve yüksek tansiyon krizlerine yol açabiliyor. http://ayvalikmagazin.com/ocak-2014-10.html


Referanslar

T.C. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Enerji İçecekleri Tebliği (2006). Tebliğ no /47

Gülgün E., 2006. Besinsel Ergojenik Yardım.Ankara

Bennett A.W., Bonnie K.B., 2003. Caffein and Health. Beverages in Nutrition and Health. Humana Pres Inc. Totowa. NJ.

 

 

 

 

ContactspcBanaspcCreative Commons Licenseİçeriğimiz CC BY-NC
spcUlaşınspcLisansına tabidir

w3c HTML CSS Compatible

* * * Site kullanım şartlarını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz * * *