Gazlı İçecekler

NE YERSEN OSUN

Dr.Şükran Gölbaşı

 

 

Gazlı İçecekler

 

Çeşitli isimlerle satılan gazlı içecekler şekerli suların karbondioksit gazı ile doyurulması esasına göre üretiliyor. Tabii ki bu gıdaların içinde sadece şeker değil kötü olan; ayrıca çok sayıda toksik olabilecek kimyasallar da var. Gazlı içecekler beyninizde dopamin salgısını arttırarak tıpkı eroinin vücuttta yaptığı tepkimelere benzer tepkimeler ve bağımlılık yapıyor.

 

Diş çürükleri, kemik erimesi ve kemik kırıklarının yanı sıra sindirim sorunları ve kemik kaybına da yol açabilen fosforik asit, midede yanma ve ağrı olmasına sebep veriyor. Asit ortamı tamponlamak için vücut dişlerden ve kemiklerden sürekli kalsiyum iyonlarını çekerek kemiklerin içini boşaltıyor. Bu nedenle ABD’de bazı eyaletlerde okullarda gazlı içeceklerin satılması yasaklandı. Bizim okul yöneticilerimizin ise çok azı sorunun vahametinin bilincindeler.

 

Gazlı içeceklerin sebep olduğu bir diğer problem ise idrarı artırarak vücuttan su kaybına neden olmaları. Bu da vücutta depolanmış kalsiyum, magnezyum ve çinkonun da beraberce dışarı atılması demek. Çok miktarda gazlı içeçek içmemize rağmen yaşanan bu gizli susuzluk, baş ağrısı, astım, alerji, böbrek taşı, kalp hastalığı ve depresyon gibi çok sayıda sağlık sorununa yol açabilmektedir.

 

Gazlı içeceklerle en fazla ilişkilendirilen sağlık sorunların başında, obezite, diyabet, kemik erimesi, koroner kalp hastalığı ve nöropsikiatrik bozukluklar geliyor. Gazlı içecekleri içenlerin neredeyse hiçbirinin doğru dürüst taze sebze ve meyve tüketmediği, bu nedenle vitamin ve mineral yetersizliğinin çok yaygın olduğu bildiriliyor.

 

Çok miktarda hızlı emilen şeker içeren gazlı içeceklerde son yıllarda normal şeker yerine, çok daha ucuz olan mısır şurubu (früktoz) kullanılması, şişmanlık salgınının en önemli etkeni. Mısır şurubunun şişmanlık, hipertansiyon, şeker hastalığı, gut, karaciğer sirozu ve depresyon gibi hastalıkların ana nedeni olduğu belirtiliyor.Toplumun büyük bir bölümü bu hastalıklardan muzdarip. Aşırı şekerli gıda yenilmesi, ticari tıbbın müşteri portföyünü devamlı genişlettiği için hastalık belirtilerinin üstünü geçici olarak gizleyen ilaçlar reçete edilerek durum örtbas ediliyor.

 

Enerji alımını azaltmak adına aspartam ve sakarin gibi yapay tatlandırıcılarla yapılan light ya da diet gazlı içecekler ise, şişmanlık sorununu gidermediği gibi son derece zararlı diğer yan etkilere neden oluyor. Tüketimin artması ve bu ürünlerin reklâmı için milyarca dolar harcanıyor. Uyuşturucular gibi bağımlılık yapan bu içeceklerin son 30 yılda tüketimi kadınlarda iki, erkeklerde üç katına çıkmış. Yetişkin pazarı doyduğu için, yeni hedef çocuklar, televizyonlarda her 3-4 reklamdan biri çocuklara yönelmiş durumda. Bu pazarlama faaliyetleri için oyuncaklar, çizgi filmler, filmler, yarışmalar, oyunlar ile televizyon, radyo, dergi, internet kulüpleri gibi birçok enstrüman kullanılıyor. Yani tam anlamı ile insanların beyni yıkanıyor. 1960'larda 200 ml'lik cam şişelerden günümüzde 2500 ml'lik dev plastik ambalajlara geçilmiş bulunuluyor. ABD’de ise durum daha da vahim; kişi başına gazlı içecek tüketiminin yılda 700 kutu (kutuları 360 ml) olduğu bildiriliyor. Bu kişi başına günlük 30 küp şeker tüketimine denk gelmektedir. Yani bir öğünde alınabilecek kalorinin % 50 daha fazlası.

Sağlıkla kalın http://ayvalikmagazin.com/mart-2014-10.html

 

 

 

ContactspcBanaspcCreative Commons Licenseİçeriğimiz CC BY-NC
spcUlaşınspcLisansına tabidir

w3c HTML CSS Compatible

* * * Site kullanım şartlarını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz * * *