Maden Suları

NE YERSEN OSUN

Dr.Şükran Gölbaşı

 

Maden suları

Maden sularının bilinen hiçbir zararı olmayıp, aksine vücudumuza sayısız yararları vardır. Maden suyunda zengin olarak bulunan kalsiyum, demir, çinko, magnezyum, bikarbonatlar, sitratlar, sodyum ve flor gibi mineraller vücudun temel fonksiyonlarını yerine getirmede önemli işlevlere sahiptir. Magnezyum, hücre içerisinde potasyumdan sonra en yoğun olarak bulunan katyondur. Hücre zarı, hücre içi ve hücre çekirdeğindeki birçok biyolojik olaylarda etkilidir ve kas ile sinirlerdeki elektrik uyarılarının iletilmesini sağlar. Kalp ve damar hastalıkları ile magnezyumun yakın ilgisi vardır.

 

Enfarktüs geçiren insanlarda magnezyum düşüklüğü saptanmıştır. Damar sertliğine yol açan damarlardaki yağ ve kalsiyum birikmesinin de magnezyum eksikliğinden oluştuğu tespit edilmiştir. Maden suyunun içerdiği kalsiyum, vücudumuzda en fazla bulunan elementtir. Kemik yapısının yanı sıra kas kasılmalarının düzenlenmesinde, sinir uyarılarının taşınmasında, hücre zarlarında iyon değişiminde, hormonların, sindirim enzimlerinin ve nörotransmitterlerin salgılanmasında yardımcı olmaktadır. Kalsiyum zengini doğal mineralli sular, menapoz döneminde kadınlarda ve ileri yaşlarda erkeklerde kemik erimesinin önlenmesi ve tedavisinde yeterli kalsiyum desteği sağlanmasında önemli bir seçenektir. Yaşa bağlı kemik kayıplarını ve kırılmalarını önler. İçerisinde kalori ve kolesterol olmadığı için maden suyu, kalsiyum açısından süte en iyi alternatif olmaktadır.Sodyum ise vücut sıvılarında en fazla bulunan elementtir ve vücutta sıvı dağılımı ile sıvı dengesinin düzenlenmesini sağlar. Ayrıca asit-baz dengesinin sağlanması ve sinir uyarılarının taşınması en önemli görevlerindendir.

 

Böbrek taşlarının tekrarlamasını ve ürolojik hastalıkları önlemenin en kolay, en pratik ve doğal yolu bolca mineral su tüketmektir. Bikarbonatlı sular alkali yapıları sayesinde mide asiditesini nötralize eder ve bu özelliği nedeni ile peptik ülser hastalığının tedavisinde önemli rol oynarlar. Sodyum bikarbonat dokulardaki insüline karşı olan direnci azaltarak kan şekerinin düzenlenmesini sağlar. Mide ve bağırsak hastalıklarında semptomları azaltıcı etkileri vardır. Sülfatlı sular safra salgılarını ve akımlarını arttırır. Bazı riskli beslenme alışkanlıklarımız olsa bile eğer mineralli su içersek bu riskleri azaltabiliriz. Maden suyu çok iyi bir içecektir, fakat bunların meyveli olanlarını tüketmeyin. Bir de ülkemizde maden suyu diye satılanların çoğu sodadır, etiketi dikkatlice okuyup mineralli su olanını almalıyız.

 

Maden Suyu ve Soda Farklı İçeceklerdir

Toplumda maden suyu ve sodanın aynı içecek olduğunu sanan pek çok kişi var. Oysa maden suyu ve soda farklı içeceklerdir. Maden suyu, içerdiği tüm mineraller ve karbondioksit gazı ile birlikte yeraltındaki çatlaklardan yol bularak yeryüzüne çıkıyor, yani tamamen doğal. Bunlara Avrupa ülkelerinde mineralli su da deniliyor. Soda ise su ve sudan yapılan içeceklere üretim esnasında karbondioksit gazı basılmasıyla elde edilen ve tamamen “yapay” bir içecektir.

 

Aşırı Soda İçmenin Zararları

Aşırı soda tüketimi beyin kanamasına varan sorunlar çıkartabilir. Yazın daha sık tüketilen sodanın içindeki sodyumun, vücutta sıvı tutulmasına neden olarak tansiyonu artırdığı için tansiyona bağlı kalp yetmezliğine ve beyin kanamalarına yol açabildiği bildirilmektedir. Kalp yetmezliği olanların da soda tüketiminden kaçınmaları gerekmektedir. Sodanın içindeki sodyum oranı, tuzu sınırlaması gereken tansiyon ve kalp hastaları için zararlıdır. "Vücutta sıvının tutulmasına neden olan sodyum, tansiyonun artmasına neden olabilir. Tansiyon yükselmesi de kalp yetmezliği, beyin kanamalarına neden olabilir. http://ayvalikmagazin.com/subat-2014-12.html

 

 

ContactspcBanaspcCreative Commons Licenseİçeriğimiz CC BY-NC
spcUlaşınspcLisansına tabidir

w3c HTML CSS Compatible

* * * Site kullanım şartlarını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz * * *