Ana Sayfa > Popüler Yazılar > Ayvalık Magazin > 2014-Yazılar > Süt hiç de masum değil

Süt hiç de masum değil

 

NE YERSEN OSUN

Dr.Şükran Gölbaşı

 

 

Sütle ilgili iddialar bitecek gibi değil. Bu ayki yazımıza yine sütle devam ediyoruz.

 

İddia: Süt içmek hasta ediyor

Günümüzde artık pek çok doktor çocuk ya da yetişkinlerin süt içmesini doğru bulmuyor. Hatta Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Ahmet Aydın gibi pek çok hekim sütün yararından çok vücutta neden olduğu hasarlara dikkat çekiyor. En alerjik gıda olan süt tüketiminin bir sürü otoümmin sistemi hastalıkların altında yatan temel neden olduğu ifade ediliyor.

Süt yerine süt ürünlerinin tüketilmesi öneriliyor: Kefir, yoğurt, peynir türleri.

Kefir de yoğurt da ikisi de mayalandıkça, ekşidikçe değerleri artıyor. İçlerinde bir yığın faydalı mikrop oluşuyor. Faydalı mikroplar insanı başta alerji ve astım olmak üzere birçok kronik hastalığa karşı koruyor. İçindeki enzimler sindirimi kolaylaştırıyor. Fakat marketten aldığımız yoğurtların aylarca bozulmadığının farkında mısınız? Ekşimeyen, sulanmayan yoğurdu yemeyeceksiniz. Çünkü içinde faydalı enzimleri yok. En güzeli bir mandradan temin ettiğiniz günlük sütle Yoğurdunuzu kefirinizi kendiniz yapacaksınız.

 

İnek sütü ürünleri özellikle kadınlar için zararlıdır

Süt üretimini arttırmak için ineklere enjekte edilen sentetik hormonlar dişi endokrin sistemine çok zarar vermekte kadınları güçten düşürmektedir. Çeşitli araştırmalar, kadınların süt ürünlerinin tüketimine son verdiklerinde, yumurtalık tümörlerinin geçtiği veya dağıldığı, rahim kanserinin durduğu, adet düzensizliklerinin düzeldiği bildirilmektedir.

 

Osteoporoz riski

Osteoporoz riskine karşı inek sütünün en kaliteli kalsiyum deposu olduğu, aynı ıspanak-demir ilişkisinde olduğu gibi olsa olsa süt endüstrisinin uydurduğu bir şehir efsanesi olabilir. Çünkü bilinen en kaliteli kalsiyum kaynağı süt değil susamdır. 100 gr susamda 1,160 mg kalsiyum vardır.

Şu besinlerin her birinin 100 gramında sütten çok daha yüksek oranda kalsiyum vardır: 100 gram sardalya balığında 400mg,100 gram Bademde 254 mg, 100 gram toz acı biberde 278 mg, 100 gram dereotunda 200 mg, 100 gram rokada 160 mg, lahanada 187 mg kalsiyum vardır. Oysa sütün 100 gramında sadece 118 mg kalsiyum vardır. Esasında kemik erimesinin asıl nedeni kalsiyum eksikliğinden çok, karbonhidrat ağırlıklı beslenme tarzımızdır. Çünkü şekerin kalori olarak harcanmayıp asit formunda kanınızda dolaşan formu, nötralize olabilmek için kemiklerinizden ve dişlerinizden sürekli kalsiyumu çekmektedir.

 

Süt başka besinlerle birlikte tüketilmemelidir

Sütün bir başka özelliği ise, kendinden başka bir besinle çok zor karışmasıdır. Süt mideye girdiğinde hemen kesilmekte ve mevcut başka bir yiyecek varsa kesilmiş süt tanecikleri diğer yiyeceklerin etrafını sarıp pıhtılaşmaktadır. Böylece, diğer besinleri mide sindirim sularından yalıtarak sindirimini geciktirmekte, çürümelerine ortam sağlamaktadır. Pastörizasyon, insan sütünün 4 katı protein içeren inek sütünün sindirilmesini sağlayan doğal enzimleri yok ettiği için, bu fazla süt proteini, insanın sindirim yolunda çürümektedir, bağırsakları tabaka tabaka balçık gibi çamurla tıkayarak organik besinlerin emilimine engel olmaktadır. Süt ürünlerinin günlük tüketimleriyle bu kokuşmuş çamur biriktikçe, vücut çamurun bir kısmını deriden (sivilce, leke ile) ve ciğerlerden (balgam ile) dışarı atarken kalanı vücutta enfeksiyonlara sebep olan mukoz oluşturmaktadır. Bir kısmı eklemlerde çökelen kalsiyumlu balçıklar eklemleri sertleştirmektedir. Kanda dolaşan sindirilmemiş proteinler alerjik tepkilere yol açmakta, çamurun kana sızan bir kısmı ödem ve enfeksiyonlara yol açmaktadır. Romatizma ağrıları, kronik astım, kulak enfeksiyonları ve sivilcelerin, çoğu kez süt ürünlerini diyetten çıkarmakla kolayca iyileştirilebildiği bulgulanmıştır .

Sağlıkla kalın. http://ayvalikmagazin.com/mayis-2014-16.html

 

 

ContactspcBanaspcCreative Commons Licenseİçeriğimiz CC BY-NC
spcUlaşınspcLisansına tabidir

w3c HTML CSS Compatible

* * * Site kullanım şartlarını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz * * *