Ana Sayfa > Popüler Yazılar > Ayvalık Magazin > 2014-Yazılar > Su 5: En iyi arıtma sistemi

Su 5: En iyi arıtma sistemi

 

NE YERSEN OSUN

Dr.Şükran Gölbaşı

 

Su Arıtma Filtreleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Su filtrelerinde kullanılan çok çeşitli teknolojilerden en yaygın olanların pek çoğu vü-cudunuzun gerçekten ihtiyacı olan kalitede suyu sağlayamıyor. Bu teknolojilerden bazıları:

 

Su musluğuna takılan basit bir kömür filtreleri: Su¬yun tadını güzelleştirebilir ve bazı istenmeyen element¬leri yok edebilir ama kaçınmanız gereken bütün her şe¬yi yok edemez.

De-iyonlaştırıcılar: Suyu filtrelemede kullanılan reçinelerdir. Sentetik kimyasalları yok edemediği gibi mikro-organizmaların beslenmesi için de uygun ortam sağla¬rlar.

Klorlama: Hiçbir kimyasalı yok etmediği gibi çok zararlı bir kimyasalı suya ekler.

Ultraviyole makineleri: Zararlı mikro¬organizmaların tümünü hedef almazlar, bakımları zordur. Ozonlama: Kötü asitleri serbest bırakan, yetersiz ve çok pahalı sistemlerdir.

 

İhtiyacımız Olan En Doğru Su Arıtma Cihazı Hangisidir

Su arıtma cihazı almaya kalktığımızda, önünüze çıkan binlerce seçenek karşısında, çaresiz kalmamak için aşağıdaki özelliklere göre cihazımızı seçebiliriz.

Mikrobiyolojik Arıtım Sistemi: Suyun kaynatılması, halojenlerin kullanılması, klor dioksit, sodyum hipoklorit, ozonlama ve ultraviyole bu gruba giren arıtma sistemleridir. Bunlardan klordioksit, bütün zararlı organizmalar üzerinde üstün dezenfeksiyon etkisi bulunan, kanserojen etkili klor bileşiklerini oluşturmayan en stabil dezenfektandır.

Tortu Filtrasyon Sistemi: Su içerisindeki tad, koku bozukluklarına sebebiyet veren, demir, mangan gibi ağır metalleri, bulanıklığı, tortu, kil ve çamur benzeri problemleri ortadan kaldıran, çok katmanlı mineral yataklarından oluşan filtrelerdir. Bu filtreler, uzun servis zamanı ve hassas filtrasyon sağlarlar. Çoklu kartuş filtreler, seperatör filtreler, torba filtreler kullanan sistemler de bu grup içinde değerlendirilir..

Aktif Karbon Filtrasyon Sistemi: Suyun tadına, kokusuna ve rengine etki eden toksin özellikli organik maddeleri ve serbest kloru uzaklaştıran sistemlerdir. Uzun sürelerle sarf malzemesi gerektirmeden arıtılmış su üretirler.

Su Yumuşatma Sistemi: Su içersinde bulunan sertlik yapıcı iyonları sudan uzaklaştıran sistemlerdir. Bunu yüksek kalitede sodyum formunda iyon değiştirici reçineler kullanarak yaparlar.

Ultraviyole Dezenfeksiyon Sistemi: Ultraviyole, suda bulunması muhtemel bütün mikroorganizmaları %99.9 oranında öldürebilmektedir. Bakteri, virüs, mantar ve diğer mikroorganizmaların yok edildiği en etkin dalga boyu olan 2537 angstrom dalga boyunda ışınlar yayar. Uzun ömürlü ultraviyole lamba dışında bir sarf malzeme gerektirmez.

Reverse Osmosis Sistemi: Tezgah altına monte edilebilen, suda çözünmüş halde bulunan organik ve inorganik maddeleri, çeşitli virüs bakteri ve mikroorganizmaları ayıran tam otomatik çalışan cihazlardır. Bu sistemle musluktan günde minimum 100 litre arıtılmış su çekebilirsiniz. Suya hiç bir kimyasal madde katkısı eklemeksizin arıtır. En sağlıklı suyu üretir. Bir sonraki yazıda, su ile sağlık -özellikle şişmanlık- arasındaki ilişkiye bakacağız.

Sağlıkla kalın.

ContactspcBanaspcCreative Commons Licenseİçeriğimiz CC BY-NC
spcUlaşınspcLisansına tabidir

w3c HTML CSS Compatible

* * * Site kullanım şartlarını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz * * *