Su 3: Damacana suları

NE YERSEN OSUN

Dr.Şükran Gölbaşı

 

Damacana suyu

 

Damacana sular, kaynak suyu olarak satılmasına rağmen, arıtmadan geçirilmiş sulardır. Damacanadaki suyun hava ya da güneşe maruz kalması zararlı mikroorganizmaların üremesine neden olur. Su şişesinin kapağı açıldığında, hava ile temas ettiğinden itibaren 10-15 saatte (yarım günde) tüketilmeli. Bu durumda damacana suların kapağı açıldığında ne şekilde saklanırsa saklansın günlerce kullanılması sakıncalıdır. Suyun da tıpkı diğer gıda ürünleri gibi bir raf ömrü vardır. Bu ömür, suyun ambalaj malzemesi ve saklama koşullarına da bağlıdır. Damacanadaki suyun hava ya da güneşe maruz kalmasının, kişiyi ölümle sonuçlanan hastalıklara kadar götürebilen mikro organizmaların üremesine neden olduğu belirtilmektedir. Damacanaların etrafında, suya ve ambalaj maddesine etki edecek kokulu maddeler bulundurulmamalı, serin, güneş ışığından uzak ve kuru ortamlarda saklanmalıdır.

 

Damacanalar, polikarbon denen bir plastiktir ve Bisfenol-A denen bir ham maddeden üretilir. Bisfenol-A'nın meme kanseri yaptığı, 1930 yılından beri bilinmekte ve bu konuda çok sayıda bilimsel yayın bulunmaktadır. Erkekte ise prostat kanseri riskini, normal insana göre 3’e katlamaktadır. Pet şişeler, polietilen tereftalat maddesinden üretilmekte ve plastiği yumuşatmak için antimon denen bir ağır metal kullanılmaktadır. Pet şişenin içindeki stalatlar ve antimon suyun içine karışmaktadır. Hormon bozucular diye bilinen bunların bir bölümü, vücudunuzda östrojen etkisini göstermektedir, sonuç; iki buçuk yaşındaki çocuğun regl olduğu hasta kayıtlarına geçmiştir. Bisfenol-A, ana karnındaki çocuğun beynindeki cinsiyet ayrım merkezine gittiğinde ise çocuğun homoseksüel olma olasılığını çok yükseltmektedir. Bu bilgileri veren Çukurova Üniversitesi doktorlarından Prof. Dr. Köksal, musluk suyunun çok daha güvenli olduğunu belirtiyor. Bu durumda iyi bir arıtıcı taktırıp çeşme suyunu içmek akıllıca görünüyor. Prof. Dr. Köksal, kullandığınız plastik şişedeki su hangisi olursa olsun, musluk suyunun ondan 100 kat daha güvenli olduğunu belirtmektedir.

 

NTV’nin su üzerine yaptığı bir programda, Yıldız Teknik Üniversitesine bakteriyolojik incelemeye gönderdiği piyasada satılan suların hepsinde istisnasız mikrop çıkmıştır. ABD’de bir araştırmada, suların nakli sırasında, kamyon içerisindeki suyun 80 dereceye kadar ısındığı saptanmıştır. Prof. Dr. Köksal, 80 dereceye kadar ısınan suyun plastikten çözdüğü madde miktarının sadece sizi değil sülalenizi kanser etmeye yetecek kadar fazla olduğunu ifade ediyor. Bir de bu plastiğin defalarca kullanılması, bu oranı çok daha arttırıyor. Peki biz kullandığımız damacananın türünü ve güvenli olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? Bunun için plastik malzemenin üzerinde, türünü gösteren aşağıdaki işaretlerden biri vardır. Bir sonraki yazıda, hem bu işaretlerin ne anlama geldiğini öğreneceğiz, hem de çeşitli arıtma sistemlerinin özelliklerine bakacağız. Sağlıkla kalın.

 

 

 

ContactspcBanaspcCreative Commons Licenseİçeriğimiz CC BY-NC
spcUlaşınspcLisansına tabidir

w3c HTML CSS Compatible

* * * Site kullanım şartlarını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz * * *