Ana Sayfa > Popüler Yazılar > Ayvalık Magazin > 2014-Yazılar > Su 4: Damacana güvenliği

Su 4: Damacana güvenliği

 

NE YERSEN OSUN

Dr.Şükran Gölbaşı

 

Kullandığınız damacanalar ne kadar güvenli

Bazı tür plastiklerin gıda sektöründe kullanımı güvenli kabul edilirken bazılarınınsa kesinlikle kullanılmaması gerektiği söyleniyor. Peki biz damacanamızın güvenli olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? Bunun için damacananın/pet’in üzerindeki, türünü gösteren işarete bakabiliriz.

 

Eğer plastik bir malzemenin üzerinde bu işaretlerden birini göremezseniz gıdalarınızdan uzak tutmanızı öneririm. Çünkü, eğer güvenli bir malzeme olsaydı üzerine türünü yazarlardı. Plastikte sağlık için en önemli tehlike, Bisphenol A (BPA) denen madde. Bu madde polikarbonatı sertleştirmek ve cam gibi parlatmak için kullanılıyor, kanser riskini arttırıyor.

 

Şimdi, yukarıdaki işaretlerin ne anlama geldiğine ve güvenli olup olmadıklarına bakalım.

1 numara, PETE veya PET:Polyethylene Terephthalate'in kısaltmasıdır. Çok yumuşak, şeffaf ve gıdalarda tek kullanım için güvenlidir. Çoğu su, meşrubat ve diğer içecek şişeleri bu malzemeden imal edilir. İçindeki zararlı maddeleri gıdalara sızdırmaz.

Dondurmamalı, ve mikrodalgada kullanmamalı ve bir defadan fazla kullanılmamalıdır.

2 numara, HDPE: Yüksek yoğunluklu polietilen'in kısaltmasıdır. Gıdalarla kullanımının güvenli olduğu kabul edilir. BPA içermez. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.

3 numara, V veya PVC: Gıdalarda kesinlikle kullanılmamalıdır. İçindeki zararlı maddeleri gıdalara sızdırır.

4 numara, LDPE: Düşük yoğunluklu polietilen'in kısaltmasıdır. 2 numara ile aynı özelliklere sahiptir.

5 numara, PP veya PE: Polietilen'in kısaltmasıdır. En güvenli plastik türü olarak kabul edilir. 2 ve 4 numara, bu maddenin düşük ve yüksek yoğunluklu halidir. . İçindeki zararlı maddeleri gıdalara sızdırmaz. Bulaşık makinesinde ve mikrodalga fırında kullanılabilir.

6 numara, PS: Polystyrene'in kısaltmasıdır. Çay ve kahve gibi sıcak içecekler için kullanılan köpük bardaklarda kullanılan bu malzeme, insan için kanserojen bir madde olarak bilinen Benzen’den imal edilir. Kesinlikle mutfaktan uzak tutulmalıdır.

7 numara, DİĞER: İlk 6 tür haricindeki diğer tüm plastiklere 7 numara verilir. 19 litrelik damacanaların altında 7 yazar. Genellikle BPA içerirler. Kesinlikle güvenli değildir.

 

Peki güvenli şişe yok mu? Görece güvenli olanlar kırmızı ile işaretlenmiştir. Yine de en güvenlisi, kendi damıttığınız suyu cam şişelerde muhafaza ederek kullanmak. İzleyen iki yazıda filtreleri ve arıtma sistemlerini işleyeceğim. Sağlıkla kalın

 

Kaynak: http://www.herbal-howto-guide.com/plastic.html (İngilizce)

 

ContactspcBanaspcCreative Commons Licenseİçeriğimiz CC BY-NC
spcUlaşınspcLisansına tabidir

w3c HTML CSS Compatible

* * * Site kullanım şartlarını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz * * *